Puuhamatto | INKSCAPE

 

Lataa Inkscape tästä »
Lataa Gimp tästä »

Pulmalelu
Luo viereinen kuvio neliötä monistamalla esimerkiksi Inkscapella. Tulosta kuvio ja leikkaa se irti paperista, poista myös keskimmäinen neliö katkoviivaa pitkin. Taittele kuviosta kuutio, jonka kaikki kuusi tahkoa ovat harmaita. Onnistutko saamaan myös kuution, jonka kaikki tahkot ovat valkoisia?


 
 

Fraktaaleja ja lukujonoja
Mitä erilaisia keinoja on luoda viereisen kuvan fraktaali Inkscapella? Miten viereisen kuvan summa liittyy fraktaaliin? Ja mikä on summan arvo?

Platonin kappaleet
Avaa sivu Platonin kappaleista tästä »
Luo Inkscapella jonkin Platonin kappaleen tasokuvio. Mihin pitää lisätä kappaleen liimapinnat? Tulosta ja kokoa kappale. Viereisessä kuvassa on kuution tasokuvio ilman liimapintoja. Montako erilaista tapaa keksit muodostaa kuution tasokuvion? Tasokuvioiden etsimisessä voit käyttää apuna toiminnallisia välineitä sekä seuraavaa pohjaa, jonka voit avata esimerkiksi Gimpillä ja ämpäri-työkalulla täyttää tarvittavia ruutuja.
Avaa pohja tasokuvioita varten tästä » (PNG)

Kännykkä
Luo tasokuvio kännykästäsi esimerkiksi Inkscapella. Mihin pitää lisätä kännykän liimapinnat? Tulosta ja kokoa kännykkä. Mittaa kännykästäsi tarvittavat osat. Mikä on kännykkäsi tilavuus? Entä kokonaispinta-ala?

Tangram-palaset
Luo suorakulmainen tasakylkinen kolmio esimerkiksi Inkscapella. Monista ja yhdistele kolmioita Tangram-palasiksi. Kokoa valmiista paloista yksi iso neliö ohjelman avulla siirrolla ja kierrolla. Onnistutko kokoamaan paloista myös muut tasokuviot: kolmion, suorakulmion, suunnikkaan ja puolisuunnikkaan? Voit myös tulostaa, laminoida ja leikata palaset. Viereisessä kuvassa on ehdotus Tangram-palasten muodostamisjärjestykseksi.