Punainen matto | REJEWSKI

 

MARIAN REJEWSKI (1905-1980)

Marian Rejewski oli puolalainen matemaatikko ja salakirjoitusten tutkija, joka vaikutti merkittävästi saksalaisen salakirjoituskone Enigman koodaamien viestien laajamittaiseen selvittämiseen.

Opiskellessaan matematiikkaa yliopistossa Rejewski osallistui 1929 salakirjoitustoimiston järjestämälle kryptologian kurssille ja työskenteli vuodesta 1932 salakirjoitustoimistossa kokopäiväisesti. Rejewski ratkaisi Enigman salakirjoitusmenetelmän vuoden 1932 lopulla. Rejewskin ja hänen kollegoidensa työ mahdollisti Yhdistyneen kuningaskunnan toisen maailmansodan aikana suorittaman enigma-viestien tulkitsemisen ja vaikutti näin sodan lopputulokseen.

Enigma on sähkömekaaninen salakirjoituslaite, johon kuuluu 26-kirjaiminen näppäimistö sekä näppäimiä vastaavat 26 kirjainlamppua. Koneen sisällä on sekoittajat eli pyörivät kiekot ja niin sanottu heijastin, jotka muuntavat syötetyt merkit toisiksi koneen asetusten mukaisesti. Lisäksi koneeseen kuuluu johdinpöytä, jonka avulla yksittäiset merkit voidaan vaihtaa toisiksi.

Salaus »
/tr>