Punainen matto | FIBONACCI

 

FIBONACCI (1170-1250)

Leonardo Pisalainen alias Fibonacci oli italialainen matemaatikko, joka on tunnettu nimeään kantavasta lukujonosta: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ..., jossa seuraava lukujonon jäsen saadaan aina laskemalla yhteen kaksi edellistä jäsentä. Fibonacci yhdisti lukujonoon jänisten lisääntymisen. Fibonaccin lukujono löytyy mm. Turun energialaitoksen savupiipusta.

Suuremmat Fibonaccin-luvut ovat mielenkiintoisia, sillä kahden peräkkäisen Fibonaccin luvun osamäärä lähenee arvoa 1,61803... Tämä suhde tunnetaan nimellä Fii ja on Kultaisen leikkauksen arvo. Kultainen leikkaus on kuvataiteen ja arkkitehtuurin perussääntöjä.

Nuorena poikana Fibonacci matkusteli paljon kauppiasisänsä kanssa ja sai matkoillaan vaikutteita ja oppia eri matemaatikoilta. Hän mm. oppi arabialaisten numeroiden käytön osaamiensa roomalaisten numeroiden lisäksi ja havaitsi, että laskeminen arabialaisilla numeroilla on paljon helpompaa kuin roomalaisilla numeroilla laskeminen. Tästä aiheesta hän on myös kirjoittanut tunnetuimman kirjansa Liber Abaci vuonna 1202. Hän on myös esitellyn numeron nolla europpalaisille.

Fibonacci Pascalin kolmiossa »