Fakiirimatto | SANALLISET ONGELMAT

 

Lataa Adobe Reader tästä »

Täydellinen kuusi » (PDF)

Matikan Tiernapoikien Joulukalenteri » (PDF)

 

ONGELMA 1

Helpompi:

KURJASSA KUPPILASSA
Kurjassa kuppilassa on tarkoitus keittää kahvia tasan 4 litraa. Kuppilassa on kuitenkin vain 3 ja 5 litran kattilat eikä muita astioita. Kuinka kahvin keittäminen onnistuu?

Vaikeampi:

HELSINKILÄISESSÄ KEITTIÖSSÄ
Helsinkiläisessä keittiössä on tarkoitus keittää perunoita tasan 4 litrassa vettä. Keittiössä on kuitenkin vain 5 ja 8 litran kattilat eikä muita astioita. Kuinka perunoiden keittäminen onnistuu?


ONGELMA 2

Helpompi:

PANNU KUUMANA
Huippukokki rikkoo munia: puolet munista menee kakkuun, kolmasosa taas murekkeeseen ja yksi muna päätyy pannulle. Kuinka monta munaa kokki rikkoo?

Vaikeampi:

HERNE NENÄSSÄ
Huippukokki käyttää aamiaisessa herneitä: puolet herneistä menee vaimon, neljäsosa omaan ja viidesosa koiran suuhun sekä yksi herne päätyy patjan alle ja yksi menee taas nenään. Kuinka monta hernettä kokki käyttää?

ONGELMA 3

Helpompi:

MS. OLYMPIA
Ms. Olympia etsii treeniä varten samannäköisten ja kokoisten punnusten joukosta yhtä muita painavampaa punnusta. Kuinka monta punnitusta kehonrakentaja tarvitsee löytääkseen yhden muita painavamman punnuksen kuuden punnuksen joukosta? Salilla on käytössä tavallinen kehopuntari.

Vaikeampi:

SUOMI ON MUN MAA
Kansanedustaja haravoi ja laatoittaa pihaa laulellen. Pihalaattojen joukkoon on kuitenkin eksynyt yksi muita kevyempi ontto laatta. Kuinka monta punnitusta suosittu julkkisedustaja tarvitsee löytääkseen onton laatan yhdeksän laatan joukosta? Edustajalla on kotonaankin käytössä tavallinen kehopuntari.

ONGELMA 4

Helpompi:

MR. OLYMPIA
Kehonrakentaja voitti Mr. Olympia -kisat aikoinaan seitsemän kertaa. Kuinka monta kättelyä tarvitaan, että yhden kehonrakennuskilpailun 5 parasta osanottajaa kättelevät kaikki toisiaan?

Vaikeampi:

TALK TO THE HAND
Terminaattori on tunnettu voimakkaasta kädenpuristuksesta. Kuinka monta kättelyä tarvitaan, että Tuomiopäivän jälkeen kaikki 100 pelastunutta kättelevät toisiaan?

ONGELMA 5

Helpompi:

ICEMAN
Jäämiehellä on kaapissaan sukkia: mustia kolme paria, harmaita kaksi paria ja punaisia kaksi paria. Huonossa valaistuksessa aurinkolasit päässä Jäämies ei erota sukkia toisistaan. Kuinka monta sukkaa hänen tarvitsee ottaa saadakseen varmasti sukkaparin?

Vaikeampi:

PUNAINEN FERRARI
Jäämiehellä on kaapissaan sukkia: mustia kolme paria, harmaita kaksi paria ja punaisia kaksi paria. Huonossa valaistuksessa aurinkolasit päässä Jäämies ei erota sukkia toisistaan. Kuinka monta sukkaa hänen tarvitsee ottaa saadakseen varmasti Ferrarin punaisen sukkaparin?

ONGELMA 6

Helpompi:

SCHUMI
Schumi leikkii automatolla neljällä pikkuautolla ja on antanut autoille nimet: Yksi, Kaksi, Kolme ja Neljä. Kuinka monella tavalla Schumi voi pysäköidä autot automaton neljään parkkiruutuun?

Vaikeampi:

AJETAAN ME FERRARILLA
Schumilla on myös punainen ja musta Ferrari mukana autoleikissä. Kuinka monella tavalla Schumi voi parkkeerata nämä kaksi autoa automaton neljään parkkiruutuun?

ONGELMA 7

Helpompi:

PINGU
Pingulla on kolme tietokonetta iglussa. Kaksi koneista on sivuseinillä ja yksi takaseinällä. Hän haluaa kytkeä koneet vastakkaisilla seinillä oleviin pistorasioihin. Johdot eivät saa mennä toistensa yli, mutta ne mahtuvat tarvittaessa kulkemaan sivuseinillä olevien koneiden takaa. Kuinka Pingu onnistuu kytkemään tietokoneet?

Vaikeampi:

LENS TURVAS
Pingun nörtti kaveri Lens Turvas omistaa neljä tietokonetta. Hänellä on kone neliönmuotoisen huoneensa jokaisessa nurkassa. Hän haluaa kytkeä koneet vastakkaisissa nurkissa oleviin pistorasioihin. Johdot eivät saa mennä toistensa yli, mutta ne mahtuvat tarvittaessa kulkemaan koneen takaa. Kuinka Lens Turvas onnistuu kytkemään tietokoneet?

ONGELMA 8

Helpompi:

IKKUNA KÄNNYKÄSSÄ
Uusi ikkunallinen kännykkä painaa vain 100 grammaa ja puoli kännykkää. Kuinka paljon kännykkä painaa?

Vaikeampi:

BILL KATEIS (bill = lasku)
Billillä oli puhelinlasku kateissa. Hän muisti laskun summaksi 30 euroa. Puhelut maksoivat 29 euroa enemmän kuin liittymä. Mikä oli liittymän hinta?

ONGELMA 9

Helpompi:

TIILI
Herra Tumppu jakaa tiilejä kasoihin tumput kädessään ja huomaa, että jos hän jakaa tiiliä kolmeen kasaan jää 1 tiili yli ja jos hän taas jakaa tiiliä viiteen kasaan ei jää yhtään tiiltä yli. Kuinka monta tiiltä vähintään herra Tumpulla on?

Vaikeampi:

TUMPPUTORNI
Herra Tumpulla on tapana jakaa paljon tumppuja aina Tumpputornin vieraille. Saavut tornille vierailulle kahdeksan luokkakaverisi kanssa. Herra Tumppu huomaa, että jos hän jakaa tumppuja vain kavereillesi jää 5 tumppuparia yli ja jos hän taas jakaa tumppuja myös sinulle jää 2 tumppuparia yli. Kuinka monta tumppuparia vähintään herra Tumpulla on jaettavana?

ONGELMA 10

Helpompi:

HALLIS
Hallissa on jääkiekkoturnaus. Joukkue valitsee otteluun aloituskokoonpanon, jossa tärkeää on keskushyökkääjän ja maalivahdin valinta. Kuinka monella tavalla aloitusparin valinta voidaan tehdä 3 keskushyökkääjän ja 2 maalivahdin joukosta?

Vaikeampi:

HANKO-PROJEKTI
Areenalla on heinätyökilpailu, jossa kilpaillaan heinän nostamisesta seipäälle. Ennen kilpailun alkua on hanko-projekti, jossa kilpailijat valmistavat itse hankonsa kahdesta tai kolmesta osasta: varsi, piikit ja kädensija. Varsi voidaan valmistaa kolmesta eri puusta: koivusta, männystä tai kuusesta. Piikkejä taas voi olla kaksi tai kolme. Lisäksi hankoon voi laittaa kädensijan tai jättää laittamatta. Kuinka monella tavalla hangon voi valmistaa?

ONGELMA 11

Helpompi:

MUUMIMAMMA
Muumimamma ottaa yhteiskuvaan Muumilaakson normaalien asukkaiden lisäksi viidakon asukkaita. Muumilaakson asukkailla on kaksi jalkaa ja viidakon neljä. Yhteensä asukkailla on 12 päätä ja 42 jalkaa. Kuinka monta Muumilaakson asukasta kuvaan tulee?

Vaikeampi:

HALOSTA PÄÄHÄN
Pressa metsästää kesämökillä halolla kärpäsiä ja hiiriä. Yhteensä eläimillä on 13 päätä ja 62 jalkaa. Kuinka monta hiirtä saa halosta päähän?

ONGELMA 12

Helpompi:

OOPPERAN KUMMITUS
Oopperan kummitus osaa lukea ajatuksesi. Kummitus pyytää sinua ajattelemaan jotain lukua. Ja lisäämään lukuun 5, vähentämään 6, lisäämään 4 ja lopuksi vähentämään ajattelemasi luvun. Kummitus sanoo tietävänsä saamasi tuloksen. Mikä on tämä tulos?

Vaikeampi:

SOPRAANO
Sopraano on oppinut kummitukselta ajatusten lukemista. Laulaja pyytää sinua ajattelemaan jotain lukua. Ja kertomaan luvun 5:llä, lisäämään tuloon 6, kertomaan uuden luvun 4:llä, vähentämään 4 ja lopuksi kertomaan 5:llä. Tämän jälkeen laulaja kysyy sinulta tulosta ja hetkessä tietää alussa ajattelemasi luvun. Mikä on sopraanon salaisuus?

ONGELMA 13

Helpompi:

TUMMAT SILMÄT, RUSKEA TUKKA
Kolme miestä on pukeutunut ruskeaan, harmaaseen ja mustaan asuun. Mies, jolla on tummat silmät ja ruskea tukka huomaa, että asujen värit ovat erit kuin hiusten värit. Toisella miehellä on siniset silmät ja harmaa tukka, kolmannella taas on vihreät silmät ja musta tukka. Saman huomaa myös harmaaseen asuun pukeutunut mies. Minkä värinen puku on miehellä, jolla on tummat silmät ja ruskea tukka?

Vaikeampi:

KUKA PELKÄÄ PAULAA?
Keikalla on kolme fania. Ensimmäinen fani sanoo puhuvansa totta. Toinen fani sanoo, että ensimmäinen fani puhuu totta. Kolmas fani sanoo, että toinen fani ei puhu totta vaan valehtelee. Todenpuhujat eivät pelkää Paulaa. Kuka pelkää Paulaa?

ONGELMA 14

Helpompi:

PEKONI
Leidi teettää itselleen asun pekonista Punaiselle matolle. Pekonisiivuista jää kolme jäljelle. Leidi syö siivut yksitellen minuutin välein. Kauanko siivut kestävät?

Vaikeampi:

POKERINAAMA
Pokerinaama harjoittelee taustatanssijoiden kanssa uusia kuvioita lavashowta varten. Mikä on pienin määrä tanssijoita, jotka voivat tanssia muodostelmassa: 2 tanssijaa edessä, 2 tanssijaa takana ja 1 tanssija keskellä?

ONGELMA 15

Helpompi:

TURUS
Kuinka monta neliön muotoista aluetta voidaan rajata Turun itäisestä keskustasta? Itäinen keskusta muodostuu 4x4-ruudukosta.

Vaikeampi:

VARES
Kuinka monta erilaista reittiä Vareksella on kulkea Aurakadun ja Maariankadun kulmasta Tuomiokirkko-sillalle? Kulku tapahtuu vain siltaa kohti, ei poispäin.

ONGELMA 16

Helpompi:

PUHDISTUS
Sofi ja Juha puhdistavat kaksi lusikkaa 2 minuutissa. Kuinka monta tarvitaan puhdistamaan kymmenen lusikkaa 10 minuutissa?

Vaikeampi:

KUN KYYHKYSET KATOSIVAT
Kolmelta virolaiselta menee kyyhkysten etsimiseen 12 minuuttia. Kuinka monta minuuttia olisi mennyt neljältä virolaiselta?

ONGELMA 17

Helpompi:

OOPS!... TEIN SEN TAAS
Britney heitti ensimmäisellä nopanheitollaan kuutosen. Millä todennäköisyydellä Britney heittää myös toisella heitollaan kuutosen?

Vaikeampi:

... BABY VIELÄ KERRAN
Britney heitti ensimmäisellä nopanheitollaan kuutosen. Montako kertaa Britneyn on heitettävä saadakseen varmasti taas kuutosen?

ONGELMA 18

Helpompi:

MINTTU SEKÄ VILLE
Jonna, Minttu ja Ville pelaavat korista. Jonna tekee 5 koria enemmän kuin Minttu ja Ville taas 3 koria vähemmän kuin Jonna. Minttu sekä Ville tekevät yhteensä 12 koria. Kuinka monta koria he kolme tekevät yhteensä?

Vaikeampi:

FORSSAN KORIPOJAT
16 joukkuetta osallistuu koristurnaukseen Forssassa, jossa häviäjä putoaa ja voittaja jatkaa. Montako ottelua täytyy järjestää?

ONGELMA 19

Helpompi:

KITARAKAKSINTAISTELU
Mike ja Andy soittavat kitaraa. Mike sanoo Andylle: "Jos soitan yhden sinun biiseistäsi, soitamme yhtä monta biisiä." Andy taas sanoo: "Jos taas sinä annat minun soittaa yhden sinun biiseistäsi, minä soitan kaksi kertaa niin paljon kuin sinä." Kuinka monta biisiä kumpikin soittavat?

Vaikeampi:

KISSAKAVERIA EI JÄTETÄ
Mikellä on kolme kissaa: emokissa ja kaksi pentua eri poikueista. Toinen pennuista on kolme vuotta vanhempi kuin toinen. Emo on vuoden vanhempi kuin pennut yhteensä. Kaikkien kolmen ikä on yhteensä 14 vuotta. Kuinka vanha emo on?

ONGELMA 20

Helpompi:

TÄHKÄ OLJEN PÄÄSSÄ
Tehtävänäsi on auttaa veneellä kaikki kolme Aurajoen yli: teurastaja, hevonen ja oljen päässä roikkuva Tähkä. Veneeseen mahtuu vain kaksi kerrallaan esimerkiksi sinä ja Tähkä. Jos teurastaja ja hevonen jäävät samalla rannalle kahdestaan, päätyy hevonen kebablihaksi. Jos taas hevonen ja Tähkä jäävät kahdestaan, rupiaa Tähkä hetkeksi rengiksi. Miten onnistut tehtävässäsi?

Vaikeampi:

MÄÄRÄNPÄÄ
Olet Tähkän, Elan ja Iso H:n kanssa pimeän tunnelin päässä. Tunnelissa mahtuu kulkemaan vain kaksi kerrallaan. Lyhdyssä riittää valoa 12 minuutiksi. Tähkällä kestää kulkea tunnelin päähän 5 minuuttia, Elalla 4, Iso H:lla 2 ja sinulla 1. Kuinka pääsette määränpäähän eli tunnelin toiseen päähän?

ONGELMA 21

Helpompi:

LEVIKSET REPES
Sini lähtee kulkemaan etelää kohti 100 metriä. Hetken etelän puhumisen jälkeen räppäri kääntyy kohti itää ja kävelee taas 100 metriä. Idolituomari kääntyy vielä kohti pohjoista ja löytää maasta lähtöpisteessä farkuistaan revenneen taskun käveltyään 100 metriä. Missä laulaja oikein harhailee?

Vaikeampi:

22 NELIÖÖ
Räppäri on neliön muotoisessa huoneessa, jonka jokaisella seinällä on keskellä ovi. Jokaisen oven takana on täysin samanlainen huone kuin tämä ensimmäinen 22 neliön huonekin ja niistä pääsee edelleen neljästä ovesta täysin samanlaiseen huoneeseen. Artisti kulkee neljä kertaa ovesta ja huomaa päätyneensä takaisin lähtöpisteeseen. Montako eri reittiä DJ:näkin tunnettu on voinut samaan paikkaan päätyä?

ONGELMA 22

Helpompi:

SYYPÄÄ SUN HYMYYN
Hip-hopparin ensimmäinen stadionin keikka varattin loppuun alle sadassa minuutissa. Minuuttimäärä on alkuluku, jonka numeroiden summa on 8. Kun minuuttimäärän numeroiden paikkaa vaihdetaan, saadaan toinen edellistä pienempi alkuluku. Nillä faneilla, jotka ehtivät saada lipun konserttiin, on syytä hymyyn. Missä ajassa siis iloiset fanit varasivat lippunsa konserttiin?

Vaikeampi:

VAIN ELÄMÄÄ
Riimitaiturin toinen stadionin keikka varattiin loppuun alle tunnissa. Minuuttimäärä on pariton luku, jonka numeroiden summa on 8. Kun minuuttimäärän numeroiden paikkaa vaihdetaan, saadaan alkuluku. Monelta fanilta lippu jäi edelleen saamatta, mutta se on vain elämää. Missä ajassa siis onnistuneet fanit varasivat lippunsa konserttiin?

ONGELMA 23

Helpompi:

TUUBI
Tuubissa olevan videon näyttökertoja on minuutti latauksen jälkeen 2, kahden minuutin jälkeen 4, kolmen minuutin jälkeen 8 ja niin edelleen. Psy pääsee tavoitteeseensa näyttökertojen suhteen 24 tunnissa. Missä vaiheessa Psy oli puolessa välissä tavoitteestaan?

Vaikeampi:

GANGNAM
Gangmanissa asustaa kanipari. Kanit lisääntyvät kuukauden välein saaden sekä poika että tyttö kanin. Uudet tytöt saavuttavat sukukypsyyden kuukauden ikäisinä. Kuinka monta kaniparia on vuoden lopussa, kun ensimmäiset kanit syntyvät tammi- ja helmikuun vaihteessa lisääntyen heti taas mahdollisuuden tullen?

ONGELMA 24

Helpompi:

I IX VII V
Justin pohtii uuden tatuoinnin ottamista rinnassaan olevan roomalaisista numeroista muodostuvan tatuoinnin alapuolelle, koska on kuullut sen olevan "Just IN!". Hän piirtelee paperille arabialaisia numeroita muodostaen niitä samasta määrästä koveria eli alle 180 asteen kulmia kuin numeron arvokin on. Miten Justin saa muodostettua samalla periaatteella kaikki numerot 0-9?

Vaikeampi:

PII PER 2
Justinilla on käytössään vain ja ainoastaan 12 metriä pitkä köysi rakentamansa esiintymislavan kulmien suoruuden mittaamiseen. Miten Justin saa köydellä selville kulman suoruuden?